Over pigment

sietskeBlogLeave a Comment

#3 OVER PIGMENT

Een sproetje vinden we over het algemeen schattig en doet ons denken aan de zomer. Worden het er te veel of worden de ‘vlekjes’ te groot, dan spreken we van een pigmentverstoring. De vlekjes kunnen geen kwaad, maar vaak vinden we een egale huid zonder vlekjes mooier en jeugdiger.

GENETISCHE- OF ZOMERSPROET?

Er zijn twee verschillende soorten sproeten. De genetische sproet en de zomersproet. De genetische sproet komt voornamelijk voor op het gezicht, de schouders en de armen. Bij de geboorte zijn de sproeten nog niet zichtbaar, maar die manifesteren zich op latere leeftijd. De zomersproet ontstaat door blootstelling aan UV straling. Onder invloed van zonlicht wordt het melaninegehalte hoger en veroorzaakt pigmentophopingen. Melanine geeft kleur aan een sproet of moedervlek, maar ook aan ons haar, onze ogen en huid.

TE VEEL PIGMENT

Het melaninegehalte van de huid is niet alleen afhankelijk van ultraviolette straling. Je hormoonhuishouding en medicatiegebruik kunnen er ook voor zorgen dat het vormingsproces van pigment kan ontsporen. Een verhoogde pigmentproductie noemen we hyperpigmentatie, de pigmentvlekken zijn dan donkerder dan de rest van onze huid.

ZWANGERSCHAPSMASKER

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met een zwangerschapsmasker, grote pigmentverstoringen in het gezicht en dan met name op het voorhoofd. Het ‘masker’ ontstaat door de veranderingen in de hormoonhuishouding. Nog meer dan normaal is het daarom tijdens de zwangerschap verstandig om direct zonlicht te mijden. Smeer een hoge factor en draag een hoed of pet om de huid van je gezicht te beschermen. Ook als het niet zonnig ‘lijkt’, UV-straling is er altijd, zelfs in de winter.

HOE KOM JE ER VANAF?

Als dat sproetje, dat zwangerschapsmasker of die ouderdomsvlek er eenmaal is, is het lastig om er vanaf te komen. Je kunt nieuwe pigmentverstoringen voorkomen door direct zonlicht te mijden en altijd een goede SPF te smeren. Bestaande vlekjes verminderen vergt iets meer inspanning. Mogelijke behandelingen zijn; een (chemische) peeling, een laserbehandeling of een behandeling met intense pulsed light (VPL). Wil je informatie over een van deze behandelingen? Neem contact met ons op via mail of telefoon. Wij geven je informatie en plannen je desgewenst in voor een consult bij Job Thuis.

VITAMINE C

Image skincare Iluma

Om nieuwe vlekjes te voorkomen en bestaande te verminderen doe je er goed aan om dagelijks vitamine C op je huid te smeren. Vitamine C beperkt de aanmaak van melanine en houdt hiermee de pigmentverstoringen onder controle. Daarnaast is vitamine C een sterke anti-oxidant die schade aan de huid door UV-straling kan beperken. In De Salon hebben we de Image Iluma lijn. Een complete huidverzorgingslijn die vitamine C bevat.

 

Heb jij last van pigmentvlekjes op je gezicht of handen? Neem contact met ons op en we adviseren je over de mogelijke behandelingen en de juiste huidverzorgingsproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *